Vad är en landsbygdens hjälte? Del 3

I detta avsnitt ska vi intervjua Per Petersson 26 år gammal född och uppvuxen i Ulvasjömåla mellan Karlskrona och Torsås. Per är lite av en alltiallo i ordets sanna mening.

 Per driver eget företag, där han gör diverse skogsarbeten som att köra röjsåg, sätta plantor mm. Utöver det jobbar han som vikarie på det lokala låg och mellanstadiet. Innan vi satte oss ner för intervjun körde vi en runda och Per visade upp några av ortens guldkorn och de olika verksamheterna han är engagerad i.  
 
Först körde vi genom byn där han vuxit upp, Ulvasjömåla. Per berättar att från början på 70-talet och ca 40 där efter fördubblades husen i byn. Troligtvis på grund av det fina läget nära sjön. Efter det åkte vi till den lokala fotbollsplanen. Där spelar Per i laget, men han sysslar även med att ta hand om fotbollsplanen och se till att allt är i ordning, detta gör han helt ideellt. Han har träning två gånger i veckan och agerar tränare för dom yngre barnen minst en gång i veckan. Tidigare hade han hand om en fritidsgård där många från barnlaget hängde, men i brist på andra engagerade fick de lägga ner.  
 
Utöver fotbollen och fritidsgården är han även väldigt engagerad i den lokala hembygdsföreningen. I hembygdsföreningen finns det flera ungdomar i 18 till 30 års ålden På hembygdsgården anordnar de olika evenemang. Efter det senaste årsmötet bildade hembygdsföreningen en ungdomskommitté. De inledde ett projekt att konstruera kolmila av gammal typ, där flera av bygdens ungdomar har engagerat sig och suttit eldvakt om nätterna. Kolet säljer de för att samla in pengar till hembygdsföreningen och allt arbete sker ideellt. Efter projektets slut försvann dock sammanhållningen som bildats runt kolmilan och Per lägger stor vikt på att det är viktigt med kontinuerliga aktiviteter för att bibehålla sammanhållningen. 
 
Att bo på landet ser Per som en stor möjlighet. Det finns enormt mycket friheter och mycket att göra om man är driven och engagerar sig. Han anser att det är bara att öppna ögonen och se vad omgivningen och miljön har att erbjuda. I många fall finns det ingen som lägger fram aktiviteter och projekt till dig, istället får man själv vara påhittig och se möjligheterna i det som finns. Ta hand om förvalta gamla byggnader och kulturarv. Med ett bra gäng och ett driv att våga tänka utanför boxen finns det mycket att göra. Per anser att saker blir vad man gör det till.  
 
Utöver det finns det även billigt boende på landet, i vackra miljöer nära skogen och sjöarna. Per anser även att folk är mer öppna och mer villiga att lära känna varandra på landet. Det blir en annan gemenskap än i stan, Per upplever även att folk är mer av ja-sägare och är mer villiga att hitta på saker och engagera sig. 
 
Men allt är inte lätt på landet. Per upplever att många av hans kompisar har flyttat till städer eller större samhällen eller annan landsbygd för större möjligheter. Avbefolkningen ser Per som ett problem och möjligheterna att hitta på saker blir färre. För de unga som bor kvar är det svårt att ta sig till städerna när man skulle vilja göra det. Per ser även lösningar på detta. Man får gå ihop och hjälpas åt. Hyra en taxi, be någon polare eller förälder att köra. Kanske till och med lösa utekvällar hemma i byn. I övrigt upplever Per något bristande service för vissa på landsbygden. För många är det långt till butiker, bibliotek och paketutlämning. Har man inte körkort själv blir detta ännu längre och svårare.  
 
Vem är en landsbygdens hjälte enligt Per? Det är någon som skapar en meningsfull vardag på landsbygden. De som hittar mening i det dom gör. Per säger att man tränar oftast inte fotboll för att bli proffs utan för att göra något kul och göra en dålig dag bra.  
 
Enligt oss skapar Per mening i sin bygd och möjliggör för andra att ha kul och en bra fritid på landet. Enligt oss är Per en landsbygdens hjälte.  

Ansök om projektstöd

Ansökan är uppdelad i två steg och görs elektroniskt med e-legitimation. Den innehåller alltid grundläggande uppgifter om den sökande, projektet och budget samt uppgifter för uppföljning.

Gå till ansökan